I Powiatowy Konkurs Kulinarny: ,,Magiczny Stół 2015”


I Powiatowy Konkurs Kulinarny: ,,Magiczny Stół 2015”

17 listopada 2015 roku w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Głuchowie odbył się
I Powiatowy Konkurs Kulinarny: ,,Magiczny Stół 2015” - Improstyl - ,,Zakąski z jaj gar-nirowanych”. Honorowy Patronat nad Konkursem objął Hotel Ossa Congress & SPA w Rawie Mazowieckiej. Do udziału w Konkursie zaproszono okoliczne szkoły kształcące przyszłych techników żywienia i usług gastronomicznych.
Celem konkursu było:
• doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych,
• podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy między szko-łami i firmami związanymi z gastronomią,
• doskonalenie zawodowe i organizacyjne nauczycieli przygotowujących uczniów do konkur-sów.
Do rywalizacji stanęły szkoły z trzech powiatów. Powiat Brzeziński reprezentował Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Brzezinach, Powiat Rawski Zespół Szkół – Centrum Edukacji Zawodowej i Ustawicznej im. M. Kopernika w Rawie Mazowieckiej, Powiat Skierniewicki Ze-spół Szkół Ponadgimnazjalnych w Głuchowie.
Konkurs składał się z trzech etapów ocenianych przez niezależne jury w składzie: p. Wiesława Wojdasiewicz – przedstawiciel ogólnopolskiej sieci handlu hurtowego Selgros, p. Zbigniew Korzeniowski – właściciel firmy cateringowej „W pół drogi”, p. Patryk Wika – przedstawiciel firmy cateringowej „W pół drogi”, p. Krystyna Kowara, p. Anna Topolska – członkinie kół go-spodyń, p. Beata Staruch – przewodnicząca Rady Rodziców.
• etap I – Konkurs Kelnerski na nakrycie stołu w improstylu
• etap II – Konkurs na przygotowanie przez uczniów prezentacji multimedialnej
• etap III – Konkurs Kulinarny pod hasłem „Zakąski z jaj garnirowanych”
W Konkursie na prezentację – rywalizowały zespoły dwuosobowe, które przygotowały i przedstawiły prezentację multimedialną na jeden z tematów związanych z konkursem. I tak uczniowie ZSP w Brzezinach przekonywali zgromadzoną widownię ,,Dlaczego warto jeść jaja”, uczniowie z Rawy Mazowieckiej zaprezentowali nam w swojej prezentacji ,,Niesamowite zakąski z jaj”, a uczniowie ZSP w Głuchowie przybliżyli ,,Improstyl – nowy trend w obsłudze”.
W Konkursie Kelnerskim – szkoły reprezentowały po dwa zespoły dwuosobowe. W tych zmaganiach uczniowie wykazali się wiedzą kelnerską z zakresu zasad prawidłowego nakrywania stołu i kreatywnością nakrycia w improstylu. Przygotowane stoły zachwyciły zgromadzonych gości. Każdy zespół przygotował wspaniałą, niepowtarzalną aranżację w improstylu, dopraco-waną w najdrobniejszych szczegółach.
Punktem kulminacyjnym spotkania był Konkurs Kulinarny. Każda ze szkół wystawiła zespo-ły dwuosobowe. Uczestnicy Konkursu Kulinarnego zaprezentowali umiejętność w przygotowaniu oryginalnych zakąsek z jaj garnirowanych w nowoczesnej aranżacji.
Wszystkie drużyny dopingowali zgromadzeni goście i pani Magdalena Nester- Zielińska, która na bieżąco komentowała przebieg konkursu i prowadziła rozmowy z uczestnikami konkur-su, ich opiekunami i gośćmi.
Drużyny zostały przygotowane przez nauczycieli zawodu. Uczniów z ZSP w Brzezinach przygotowała do konkurs pani Izabela Dziedzińska. Opiekunami drużyny rawskiej byli nauczy-ciele: p. Iwona Dębska i p. Andrzej Jankowski. Uczniów ZSP w Głuchowie przygotowały: p. Maria Marcinkiewicz – konkurs kulinarny, p. Dorota Skorzycka – nakrycia w improstylu, p. Edyta Machnicka – prezentacja. Koordynatorem Konkursu była pani Katarzyna Jochym.

Nagrody ufundowali:
• Starostwo Powiatowe w Skierniewicach
• Ogólnopolska sieć hal handlu hurtowego Selgros Cash&Carry oddział w Łodzi
• Pani Ewa Wachowicz - polska producentka i dziennikarka telewizyjna
• Sklep TOM-GAST w Łodzi, który oferuje kompleksowe wyposażenie gastronomiczne
• Firma cateringowa „W pół drogi”
Wszystkie drużyny zostały nagrodzone. Otrzymały pamiątkowe statuetki, dyplomy, komplety noży, podgrzewacz do potraw, książki z dedykacją p. Ewy Wachowicz, albumowe wydanie „Lekcji smaków” oraz zapaski.
I miejsce przyznano drużynie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Głuchowie. Szkołę reprezentowali: Agata Czapnik i Patrycja Fastyn (klasa III) – konkurs na prezentację, Milena Stoczyńska, Marzena Klepaczka, Sabina Tomasik, Magdalena Dyśko (klasa III) – konkurs kel-nerski Klaudia Perka i Martyna Murgrabia (klasa II) – konkurs kulinarny
II miejsce otrzymała drużyna z Brzezin.
III miejsce wywalczyła drużyna z Rawy Mazowieckiej.
Podczas uroczystości uczniowie klasy III ZSP w Gluchowie zachwycili wszystkich poka-zem obsługi synchronicznej. W pokazie uczestniczyli: Agata Czapnik, Ewelina Pońska, Jan Śmieszek i Piotr Koczywąs. Uczniów do pokazu przygotowała p. Katarzyna Jochym.
Mamy nadzieję, że „II Powiatowy Konkurs Kulinarny” odbędzie się za rok. Tego typu spotkania są świetną okazją do wymiany doświadczeń na polu kształcenia zawodowego. Dla uczniów to wspaniała okazja do zaprezentowania swoich umiejętności zawodowych oraz pro-mocja swojej szkoły. Uczestnictwo w zmaganiach konkursowych jest również świetną zabawą. Wszystkie szkoły reprezentowały bardzo wysoki poziom, a noty otrzymane od jury były bardzo zbliżone. Dla nas, organizatorów, wszystkie drużyny odniosły zwycięstwo. Gratulujemy nauczy-cielom opiekunom bardzo dobrego przygotowania uczniów do konkursów. Dziękujemy sponso-rom za ufundowanie cennych nagród a gościom za obecność.




Komentarze

Brak komentarzy. Może czas dodać swój?

Dodaj komentarz

Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Wygenerowano w sekund: 0.06
7,576,569 unikalne wizyty